"Pizza ai funghi porcini", vagyis pizza vargánya gombával

2017-05-30

sponsored links


Tudtátok hogy a Nike elhíresült mondata* egy zen mestertõl származik? Ugye nem? Pedig Seung Shan koreai zen mester tanítása volt eredetileg. S mint minden ebben a világban, a reklám és fogyasztás áldozata lett.
Én maradok az eredeti forrásnál. Sem a sport, sem a sportcipõk, sem a reklám nem érdekelnek különösebben. Ellenben az értelmes emberek és meglátásaik igen.




Ezt a pizzát egy barátnõm kedvéért teszem fel. Sokszor rendelnek mert nagyon szeretik, és mert rendelni egyszerû. Pedig elkészíteni is az. No persze azért egy kemence jól jönne hozzá, mert sajnos a sütõben sült pizza soha nem lesz olyan, mint az izzó parázson sült, de megkockáztatom, hogy sok kiszállított társa sem az a kifejezett fõnyeremény. Tehát pizzára fel! Nem oly bonyolult, gyakorlat és bátorság kérdése mindössze. Ráadásul ez most egy extra változat, mert friss vargányával készítettem. De a feltét csak a cifrázás, az alapok egyszerûek. Nagyjából... Mert a tészta élõlény. Ma direkt kimértem precíze mindent, de tényleg mindent. S az ebédre készített tészta más állagú lett, mint az este készített, pedig mindenbõl azonos mennyiséget tettem bele. Ezért is szoktuk írni, hogy amennyit felvesz, meg hogy érzésre, lyányom. Más szavakkal: Just do it! *.
Gyakorlat, a fõzés nem elm(e)élet - a fõzés színtiszta gyakorlat.

Hozzávalók egy nagy gáztepsi méretû pizzához:
a tésztához:
20 dkg liszt
0,5 dkg friss élesztõ
0,5 evõkanál olívaolaj
1 mokkáskanál kristálycukor
1 mokkáskanál só
szûk 1,5 dl víz
a feltét:
20 dkg friss vargánya
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, frissen õrölt bors
kakukkfû
15 dkg gomolya sajt
1 nagy paradicsom
újhagyma zöldje (szezonális)
2. feltét:
1 kis fémdobozos sûrített paradicsom fele
0,5 dl víz
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, frissen õrölt bors
kakukkfû
15 dkg gomolya sajt
3. feltét:
1 dl zsírdús tejföl
20 dkg friss vargánya
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, frissen õrölt bors
kakukkfû
15 dkg gomolya sajt
5 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 mokkáskanál pirospaprika

Az olaszok bizonyára bazsalikomot és mozzarellát tennének erre a pizzára, de én zalai lán vagyok, ezért friss gomolya sajtot tettem rá (a Zalaconál vettem, isteni), és kakukkfüvet.
A gombás pizza nagyon különleges és finom, de szerintem csak igazi gombával az. Igazi alatt az erdei, mezei gombákat értem, és ne gondoljátok, hogy gasztro-sznob vagyok, egyszerûen csak zalai, ahol is csodálatos tobzódásban vagyunk ezekkel a finom erdei és mezei szabadon termõ finomságokkal. Vagyis számomra bûn lenne termesztett csiperkével készíteni, de ha nem jutsz hozzá máshoz, az is jó. Nálunk viszont olyan bõségben teremnek a gombák, hogy tavasztól õszig hihetetlen a kínálat. Vagyis, csakis ezekhez a természetes és ínycsiklandó gombákhoz vagyok hajlandó hozzányúlni, bármilyen gombás ételrõl is légyen szó.
Az elsõ változatban nagyon érzõdik a vargánya íze. Egyszerû és közvetlen. A második olaszos. A harmadik magyaros. (Lenne egy negyedik is: paradicsomszósz, rá tejfel, s aztán a többi, ezt nevezném zalai gombás pizzának.) De mindegyikre egyformán készül a feltét: a gombát nem mossuk, csak megkapargatjuk, szeletekre vágjuk. Kevés olívaolajon, apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfûvel jól megpirítjuk a gombát. Vagyis: nagy láng, serpenyõ, és pirulásig. Idõnként fel-feldobjuk, ezzel átforgatjuk, hogy mindenütt süljön.




A tészta: mindent a dagasztós robotgépbe teszünk és kidolgozzuk a tésztát. Kézzel is ugyanez. Letakarjuk folpackkal a tálat és hagyjuk duplájára kelni. Közben megsütjük a fentiek szerint a gombát (vargánya, galambica, szegfûgomba, õzláb, fekete tölcsérgomba, fenyõalja, stb...) 
Ha a tészta megkelt, a konyhapultot lisztezzük, s a tésztát átgyúrjuk-gombócoljuk. A sütõt fullhõfokra elõmelegítjük. A pizza gyorsan kell süljön. Igazából kemencében 1, azaz 1 perc alatt készre sül, de sajnos házi tûzhelyben ez nem lehetséges, de azért amennyire csak lehet, melegítsük elõ a sütõt.




Ha már pihent a gombócolt tészta is 20 percet, sodrófával nyújtsuk jó vékonyra, a széleinél kissé vastagabbra hagyva a tésztát. Az elsõ variációnál csak olívaolajjal locsoljuk meg, s tegyünk rá minden rávalót. A képen az elsõ változat szerepel egyébként.
A második verziónál keverjük ki a paradicsomszószt: sûrített paradicsom, víz, só, cukor s ennyi. Ezzel kenjük meg a kinyújtott tésztát, s aztán jöhetnek a rávalók.
A harmadik verziónál a paradicsomszósz helyett pirospaprikával elkevert tejföllel és olívaolajjal locsoljuk meg a tésztát, s aztán a többi rávaló következik.
Mind nagyon finom. A sorrend mindig: tészta, szósz, sajt s aztán a többi.
Nagyon forró, elõmelegített sütõben 10-15 percig sütjük.




Ez a tésztamennyiség egy nagy, gáztepsi méretû pizzához való. Ha közepest készítenénk, ahhoz elég 15 dkg liszt is, arányosan kevesebb hozzávalóval.


Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2017/05...

sponsored links

Keres?s